Niets boezemt een leraar meer angst in dan een formele observatie.

Je bent uitgeput van alle uren die je aan het creëren hebt besteed de perfecte lesplannen.

Met een droge mond en bezwete handpalmen wacht je vol spanning tot je rector binnenkomt.

En er is dat geluid van een tikkende klok in je hoofd waar je maar niet vanaf kunt komen, hoe hard je het ook probeert.

Ben je al gestrest? Want dat ben ik zeker!

Maar geen reden tot paniek, want zoals altijd ben ik hier om te helpen!

Het maakt niet uit of je een nieuwe leraar bent of een doorgewinterde veteraan. Formele observaties zullen altijd die vlinders in je buik op gang brengen.

Maar dat betekent niet dat je die vlinders je dag moet laten verpesten.

Luister in plaats daarvan naar deze aflevering en ontdek mijn beste tips voor een stressvrije observatie alle de valkuilen die je moet vermijden.

Ben je klaar?

Laten we erin duiken!

Formele observatievalkuilen die u moet vermijden

[Image quote: “What [your observer is]    zoeken is slechts een glimp van hoe uw typische dagelijkse routine, lessen en interacties met studenten eruit zien.  - Vanessa Levin]

Laten we teruggaan naar de jaren negentig, zullen we? Waarom? Simpelweg omdat ik op het punt sta een verhaal te vertellen!

Stel je voor: het zijn de jaren negentig en ik geef les aan mijn studenten. Ik had gevonden wat ik dacht dat de perfecte les was om te presenteren tijdens mijn formele observatie.

De les ging helemaal over gezond eten, en het leek alle vakjes aan te kruisen voor wat ik wist dat de waarnemer zou zoeken. Maar ik heb een aantal kritieke fouten gemaakt die mijn les volledig hebben verpest.

Formele observatievalkuil #1:

De eerste fout die ik maakte, was dat ik geen rekening hield met de leeftijden van de leerlingen voor wie ik deze les zou gaan geven, en dat waren kinderen van vijf tot zes jaar oud op de kleuterschool.

Ik koos gewoon welke les ik dacht dat het beste was voor mijn formele observatie.

Ik concentreerde me op wat ik dacht dat de les zou moeten inhouden op basis van wat ik wist dat mijn waarnemer zou zoeken. En dus tikte ik gewoon de vakjes aan en ging ik niet echt diep genoeg.

Formele observatievalkuil #2:

Een ander ding dat ik verkeerd deed, was dat ik geen rekening hield met de achtergrondkennis van mijn studenten. Dus hier deed ik deze fantastische les die er geweldig uitzag op papier, alles over hoe we appels en broccoli en vers voedsel zouden moeten eten en chips en frisdrank zouden moeten vermijden.

Maar ik vergat dat mijn studenten leefden in wat we nu kennen als een voedselwoestijn. Veel van mijn studenten hadden niet veel ervaring met dit soort voedsel. En dus keken ze me tijdens mijn les alleen maar wezenloos aan en vroegen zich af wat ik bedoelde toen ik zei dat we vaker appels en spinazie moesten eten.

Formele observatievalkuil #3:

[Image quote: “When changes are made to your daily routine or the way you typically structure your lessons, your kids will react how young children normally react to sudden changes in their routine, poorly.” - Vanessa Levin on why you shouldn’t make any changes to your daily routine during a formal observation]

Iets anders waar ik totaal geen rekening mee hield, waren de aandacht spant (Ik was nog een leerling-leraar dus ik had niet de kennis die ik nu heb). En dat was een kritieke fout van mijn kant.

Ik realiseerde me niet hoe lang de les zou moeten duren om ervoor te zorgen dat elke student de kans kreeg om deel te nemen, waarvan ik wist dat mijn waarnemer dat wilde zien.

Ik had vijfentwintig studenten in die klas en ik ging een grafische activiteit doen waarbij we verondersteld werden gezonde en ongezonde voeding in een grafiek te zetten. Vervolgens was het mijn doel om elke student naar voren te laten komen en een foto in de rechterkolom op de kaart te plaatsen die ik had gemaakt.

Maar als er vijfentwintig kinderen komen en dat doen, is dat een groot vragen. En die activiteit duurde uiteindelijk veel te lang voor de klas om te blijven zitten en betrokken te blijven bij mijn les. En dat betekent dat mijn dierbare, perfecte les een complete flop was.

Ik weet zeker dat je al geraden hebt hoe deze observatie afliep; mijn perfecte les veranderde in de perfecte nachtmerrie. Maar dat is waar het bij studentenonderwijs om draait!

Dus, hoe maak je de perfecte les voor uw waarneming? Het is erg lastig en er is geen recept om te volgen. Maar er zijn een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw formele observatie soepel verloopt.

Ik bespreek dit allemaal in meer detail (en deel mijn beste tips met je voor de perfecte formele observatieles) in de aflevering hierboven, dus zorg ervoor dat je het bekijkt!

Links genoemd in deze aflevering:

Download de complete sprookjesbundel

Pak het lesplan van de Drie Biggetjes

Verkrijg de afbeeldingenschemakaarten en klasregels

Ontdek de boekenlijst van Three Little Pigs

Lees meer over Leer slimmer, een boek van Vanessa Levin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *