In de laatste twee afleveringen, Dan St. Romain en ik gingen zitten en bespraken alles van hoe je je leerlingen leert zelfstandiger te worden naar hoe je ze kunt krijgen niet om u te onderbreken tijdens kleine groepstijd.

Vandaag behandelen hij en ik een ander actueel onderwerp: wat te doen als een ouder je vertelt dat hun kind wordt gepest.

Niets boezemt een leraar meer angst in dan het horen van een ouder die zegt dat hun kind gepest is.

Als leraar krijgen we bij het horen van die woorden het gevoel dat we onze leerlingen in de steek hebben gelaten.

Pesten moet nooit gebeuren in de kleuterklas, dat is een gegeven. Maar als een ouder het eenmaal zegt, is er geen weg meer terug.

Wat is het eerste dat u moet doen? En welke woorden moet je gebruiken om het met de ouders van je jonge studenten te bespreken?

Dit zijn een paar van de vragen die Dan en ik bespreken en beantwoorden in de aflevering van vandaag.

Ben je klaar?

Laten we erin duiken!

Eerste dingen eerst: is pesten echt toegenomen?

[Image quote: “It's really important that we define what the difference is between normal early childhood behaviors and bullying.” - Vanessa Levin]

Pesten is een hot topic waar veel docenten de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad. Waarom? Is het pesten toegenomen? Of heeft de bewustzijn pesten toegenomen?

Welnu, zoals Dan in de bovenstaande aflevering zei, zijn er bepaalde woorden waarvan we ons in de loop van de tijd meer bewust worden. Een woord dat de laatste tijd bovenaan de lijst staat, is ‘gepest’.

Pesten heeft altijd bestaan, maar omdat we ons er nu meer van bewust zijn, horen we er vaker over.

Het belang van het opbouwen van een positieve relatie met ouders

Het is zo belangrijk dat wij kleuterleidsters een goede werkrelatie hebben met ouders. Uw relatie met de ouders van uw leerlingen zal het eerste zijn dat bepaalt hoe u informatie ontvangt.

Als de ouder voor het eerst iets negatiefs van je hoort, kunnen ze mogelijk stoppen. Zorg er dus in het begin van het jaar voor dat u die relatie met de ouders opbouwt. En als je toch te maken krijgt met gevoelige onderwerpen, zoals pesten, dan bespreek je dat veel makkelijker met ouders.

Wanneer je met een ouder werkt en je hen informatie geeft, wordt dat allemaal door de relatie gefilterd. En als de relatie positief is, zullen ze meer open staan ​​om met je samen te werken om welk probleem dan ook op te lossen. Als het je niet is gelukt om een ​​sterke relatie met de ouders op te bouwen, dan kunnen ze naar een plaats van oordeel gaan als er zich problemen voordoen.

Een manier om een ​​goede relatie met de ouders van uw leerlingen op te bouwen, is door proactief te zijn. En daarmee bedoelen we de ouders ontmoeten aan het begin van het schooljaar en hen te helpen begrijpen wie je bent en wat je als hun wilt bereiken kind docent.

Werk proactief samen met ouders, en je zult merken dat wanneer je delicate kwesties met hen moet bespreken, ze meer open zullen staan ​​om te luisteren en samen te werken.

Wat te doen als een ouder je vertelt dat hun kind gepest wordt

[Image quote: “We build that [good]    relatie met de ouders.  En als we dan te maken krijgen met gevoelige onderwerpen, zoals pesten of wangedrag, en ze informatie geven, wordt het allemaal door de relatie gefilterd.  - Dan St. Romain over het belang van een goede relatie met de ouders van je leerlingen]

Als een ouder je een e-mail of een briefje stuurt waarin staat dat hun kind wordt gepest, is het absoluut noodzakelijk dat je niet in hetzelfde formaat antwoordt. Zoals u weet, brengt schrijven niet altijd de juiste emoties of het juiste over toon. En dat betekent dat als u schriftelijk antwoordt, uw intenties verloren kunnen gaan in de vertaling.

De oplossing? Vraag om een ​​persoonlijk gesprek. Het is altijd beter om met een ouder te kunnen gaan zitten en met ze te praten. Het zal u niet alleen helpen het probleem beter te begrijpen, het zal u ook helpen om duidelijk te maken dat u om hem geeft en dat u stappen zult ondernemen om het probleem op te lossen.

En als een persoonlijke ontmoeting niet mogelijk is, ga dan voor het volgende beste: een telefoontje! Het belangrijkste hierbij is dat je direct contact kunt hebben met de ouder zodat er geen misverstanden ontstaan.

Dan en ik bespreken dit allemaal in meer detail in de aflevering hierboven, dus zorg ervoor dat je ernaar luistert wanneer je kunt!

Links genoemd in deze aflevering:

Meer informatie over Dan St. Romain

Krijgen Leer vaardigheden en doorbreek gewoontes door Dan St. Romain

Lees meer over Leer slimmer, een boek van Vanessa Levin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *