2-3 jaar kind voedselkaart maaltijdplan receptenlijst

Voedselkaart voor kinderen van 2-3 jaar – Ben je een nieuwe ouder en vraag je je af wat je je 2-3 jaar oude baby moet geven? U zult een verandering voelen in de eetlust en eetgewoonten van uw baby. Dit komt door het verhoogde activiteitsniveau van uw peuter, waaronder kleuren, tekenen, rennen, spelen, klimmen en dansen.

Naarmate kinderen groeien, veranderen hun voedingsbehoeften en nu moet u de hoeveelheid voedsel die uw kind eerder at, verhogen. We hebben de perfecte voedingskaart voor baby’s van 2-3 jaar gemaakt die alle essentiële voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben.

WAT VOOR VOEDSEL MOET IK MIJN KIND VAN 2-3 JAAR VOEDEN?

Met alle keuzes en verschillend advies van familie en vrienden, kan het moeilijk zijn om te weten wat je je kleintje te eten moet geven. Probeer uw peuter verschillende soorten voedsel te geven uit de vier belangrijkste voedselgroepen: fruit en groenten, granen, eiwitten en zuivelproducten.

 • Fruit en groenten zouden een groot deel van het dieet van uw peuter moeten uitmaken. Bied vers, bevroren, ingeblikt of gedroogd fruit en groenten aan. Je kunt ook gekookte puree of gepureerde groenten aanbieden, zoals zoete aardappel, wortelen en in stukken gesneden.
 • Volle granen zijn een ander belangrijk onderdeel van het dieet van een peuter. Bied volkorenbrood, ontbijtgranen, crackers en pasta aan om vezels en andere voedingsstoffen te stimuleren. Voeg noten en notenboter, zaden, avocado’s en olijfolie toe aan de maaltijden en snacks van uw peuter.
 • Voeg een verscheidenheid aan eiwitten toe aan het dieet van uw peuter. Bied zachtgegaarde, versneden stukken vlees en gevogelte en bonen en linzen aan in verschillende vormen zoals soepen, stoofschotels en stoofschotels.
 • Zuivelproducten zijn vrij essentieel voor opgroeiende peuters. Kies magere zuivelbronnen zoals yoghurt, kaas en volle melk. Kaassticks, yoghurttubes en andere zuivelsnacks kunnen een geweldige manier zijn om zuivel in het dieet van uw peuter op te nemen.

Door uw 2-3-jarige verschillende voedingsmiddelen uit de vijf belangrijkste voedselgroepen te geven, zorgt u ervoor dat aan zijn voedingsbehoeften wordt voldaan en dat hij alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die nodig zijn voor groei en ontwikkeling.

HOEVEEL MOET MIJN PEUTER ETEN?

Zorg ervoor dat uw peuter de juiste hoeveelheid voedsel krijgt voor zijn leeftijd en grootte. Over het algemeen zouden peuters dagelijks tussen de drie en vijf maaltijden moeten eten, plus twee tussendoortjes. Dit kan een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen omvatten.

Het is het beste om de portiegroottes klein te houden, aangezien peuters overweldigd kunnen raken door te veel voedsel tegelijk. Streef naar ongeveer een vierde van een volwassen portiegrootte bij het serveren van de maaltijden van uw peuter. Hierdoor kunnen ze ook meer verschillende soorten voedsel proeven.

Het hongerniveau van uw peuter kan variëren, afhankelijk van hun leeftijd en activiteitenniveau, dus aandacht besteden aan hun eetlust en hen voldoende eten geven om de hele dag energiek te blijven, is essentieel. Als ze geen honger hebben naar een maaltijd, dwing ze dan niet om te eten; bied ze in plaats daarvan gezonde snacks aan. Voel je ook vrij om ze meer eten aan te bieden als ze honger hebben na een maaltijd.

U moet letten op de eetgewoonten van uw kind en de porties dienovereenkomstig aanpassen. Hoewel het essentieel is om uw kind aan te moedigen om te eten, is het net zo belangrijk om te herkennen wanneer het vol is. Als je peuter niet wil eten, wacht dan tot de volgende maaltijd en probeer het opnieuw.

WAT MOET IK VOEREN ALS MIJN PEUTER NIET VAN MELK HOUDT?

Het dieet van peuters moet melk bevatten in ten minste twee maaltijden per dag. Als u wilt, kunt u uw kind borstvoeding blijven geven voor maximale voeding. Geef anders 600 tot 750 ml koemelk (in verdeelde porties) per dag.

Sommige peuters houden misschien niet van gewone melk, maar je kunt het niet overslaan. Melk is een onmisbaar item in het voedingsplan van peuters, omdat het een cruciale rol speelt bij de groei en ontwikkeling van botten en tanden.

Je kunt deze saai ogende melk transformeren in iets smaakvols en kleurrijks door toe te voegen natuurlijk zelfgemaakt of commerciële smaken. U kunt de helft van de aanbevolen hoeveelheid melk gebruiken om te maken kheer, papof nagerechten.

WELKE VERANDERINGEN KAN IK VERWACHTEN IN DE EETLUST VAN MIJN 2-3 JAAR OUDE PEUTER?

Naarmate uw baby groeit, kunt u veranderingen in zijn eetlust verwachten. Hoewel de hoeveelheid voedsel die ze eten misschien niet drastisch verandert, zullen hun smaak en voorkeuren wel veranderen.

De smaakpapillen van je peuter zullen verfijnder worden, dus ze zijn misschien meer bereid om verschillende smaken en texturen te proberen. Ze kunnen ook beginnen met het afwijzen van bepaalde voedingsmiddelen die ze eerder genoten. Ze kunnen soms weerstand bieden aan het proberen van nieuwe etenswaren of moeite hebben met de overgang van het ene voedsel naar het andere.

Op deze leeftijd zult u merken dat de eetlust van uw peuter van dag tot dag aanzienlijk kan variëren. Je merkt misschien dat ze op sommige dagen meer of minder eten en andere voedselvoorkeuren hebben. Dit is normaal en natuurlijk aangezien ze hun smaak ontwikkelen en nieuwe voedingsmiddelen ontdekken tijdens deze leeftijd.

Om de veranderende eetlust van uw peuter bij te houden, biedt u een verscheidenheid aan voedingsmiddelen aan om ervoor te zorgen dat ze de juiste voeding krijgen. Als ze een bepaald voedsel afwijzen, probeer het dan over een paar weken of maanden opnieuw. Vergeet niet om gezonde opties aan te bieden en suikerhoudende snacks en drankjes te beperken om goede voeding te bevorderen.

TIPS OM MIJN KIESKEURIG ETENDE PEUTER AAN TE MOEDIGEN

Hier zijn enkele tips om uw kieskeurige kind aan te moedigen.

 • Maak etenstijd leuk: Serveer het eten in verschillende soorten en maten, of laat je peuter meehelpen in de keuken.
 • Bied gezonde tussendoortjes aan tussen de maaltijden door: Kies voor gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, fruit of groente om het energiepeil van je peuter op peil te houden.
 • Wees geduldig: Raak niet gefrustreerd als uw peuter bepaalde voedingsmiddelen weigert te eten. Probeer het op een later tijdstip opnieuw aan te bieden.
 • Laat je peuter de leiding nemen: Door afwisseling aan te bieden en uw peuter zijn eten te laten kiezen, worden gezondere eetgewoonten aangemoedigd.
 • Samen eten: Geef het goede voorbeeld door samen met je peuter voedzame maaltijden te eten. Samen eten kan ook helpen om sterke familiebanden op te bouwen.
 • Houd het interessant: Mix het menu met verschillende recepten, kleuren en texturen.
 • Vermijd afleidingen: Schakel de tv en andere schermen uit tijdens de maaltijd om ervoor te zorgen dat uw peuter gefocust is op eten.
 • Bied beloningen aan voor het uitproberen van nieuwe voedingsmiddelen: Bied kleine beloningen of complimenten aan wanneer je peuter een nieuw gerecht probeert, zelfs als hij het niet lekker vindt.
 • Wees creatief met voedselpresentatie: Schik het eten op een leuke manier of laat het eruit zien als een smiley of iets anders om je peuter enthousiast te maken voor eten.
 • Geef niet op: Het kan meerdere pogingen kosten voordat uw peuter leert van nieuw eten te houden, dus geef niet te snel op.

HOEVEEL MAALTIJDEN VOOR BABY’S VAN 2-3 JAAR?

Over het algemeen zouden peuters van 2-3 jaar drie maaltijden en twee dagelijkse snacks moeten hebben. U kunt de timing van maaltijden naar behoefte aanpassen aan het schema van uw baby. Je peuter moet een consistente eetroutine hebben om hem te helpen zijn eetlust te reguleren.

HOEVEEL HOEVEELHEID VOEDSEL PER DAG MOET IK MIJN PEUTER VAN 2-3 JAAR GEVEN?

Bij het plannen van de dagelijkse maaltijden van uw peuter is het essentieel om de juiste balans van voedsel op te nemen. Als algemene richtlijn geldt dat peuters drie porties granen, twee porties fruit, twee porties groenten, twee porties zuivelproducten en één portie eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, eieren of bonen moeten hebben. U kunt een beetje variëren volgens de voorkeuren van uw kind.

 • Granen: Volkoren granen, brood, rijst, pasta en crackers zijn allemaal goede energiebronnen voor je peuter. Per dag kan de portie granen voor uw peuter variëren van 1 kop gekookte ontbijtgranen, rijst of pasta tot 3 sneetjes volkorenbrood of 1 kop kant-en-klare ontbijtgranen.
 • Vruchten: Fruit is een geweldige bron van vitaminen en mineralen. Per dag kan de portie fruit variëren van 2 kleine of middelgrote stukken fruit (zoals een appel of een banaan) tot ½ kopje gedroogd fruit.
 • Groenten: Groenten zijn essentieel voor de gezondheid en groei van uw peuter. Per dag kan de portie variëren van 1 kopje gekookte groenten tot 2 kopjes rauwe groenten.
 • Zuivelproducten: Zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van het dieet van uw peuter, omdat ze essentiële calcium en vitamine D leveren. Per dag kan de portie variëren van 2 kopjes melk tot 1 kopje yoghurt of 2 ons kaas.
 • Eiwitrijk voedsel: Eiwitrijk voedsel is essentieel voor de groei en ontwikkeling van uw peuter. Per dag kan de portie variëren van 4 eetlepels gekookte bonen of 4 eetlepels notenboter tot 2 ons gekookt vlees of vis.

VOORBEELD INDISCH VOEDINGSKAART OF DIEETPLAN VOOR PEUTER VAN 2-3 JAAR

Uitzoeken wat je je kleintje te eten moet geven, kan een ontmoedigende taak zijn, dus hebben we dit samengesteld voorbeeld voedselkaart met recepten (klik op de hyperlink om de recepten te bekijken) voor 2-3-jarigen om het plannen van maaltijden gemakkelijker te maken. Met deze gids kunt u uw kind voorzien van de essentiële vitamines, mineralen en voedingsstoffen die het nodig heeft om te gedijen. Overweeg enkele punten voordat u mijn voedingsschema volgt.

 • U bent niet verplicht om dit schema strikt te volgen zoals het is. U kunt deze kaart aanpassen aan de voorkeuren en antipathieën van uw peuter.
 • Let op als uw peuter allergisch is voor ingrediënten die ik gebruik in de recepten van dit dieetplan. Vervang die ingrediënten door enkele geschikte alternatieven.
 • U kunt de dagen van deze grafiek op uw gemak in willekeurige volgorde afspelen. Overweeg altijd vooraf de beschikbaarheid van ingrediënten.
 • Het is niet nodig om dezelfde hoeveelheid kruiden toe te voegen. Pas de smaakmakers aan volgens de smaakvoorkeur van uw kinderen.

Hier is de verzameling recepten voor 2-3 jaar peuters. Je kunt elk recept in deze voedselkaart vervangen door een ander recept uit mijn verzameling.

Er zijn maar weinig andere receptencollecties waar je peuters dol op kunnen zijn
15 ZELFGEMAAKTE HEALTH DRINK MIXEN VOOR KINDEREN
TOP 22 INDISCHE EIERRECEPTEN VOOR BABY’S, PEUTERS EN KINDEREN
20 DOSA / PANNENKOEKEN SOORTEN VOOR BABY’S, PEUTERS & KINDEREN
10 GEZONDE AVONDSNACKS VOOR PEUTERS EN KINDEREN
20 recepten voor gewichtstoename

Voedingsplan voor 2-3 jaar

Bekijk ook de voedselkaarten voor recepten voor zelfgemaakte babyvoeding voor 6 maanden tot 3 jaar

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *